गोरखामा कफी उत्पादन र सहकारी पृष्ठभूमि नेपालको पश्चिमाञ्चल विकास क्षेत्र अन्तर्गत पूर्वमा धादिङ, पश्चिममा लमजुङ, उत्तरमा तिब्बत र दक्षिणमा चितवनको बिचमा अवस्थित यस गोरखा जिल्ला समुन्द्री सतहबाट ३०० मिटरदेखि हिमाली क्षेत्रसम्म फैलिएर रहेको छ । उष्णदेखि शीतोष्ण हावापानी भएको यस जिल्लामा ६६ गा.वि.स.र १ न.पा.रहेको र अधिकांश क्षेत्र कफीको लागि अनुकूल रहेको छ । ब्राह्मण, क्षेत्री, गुरुङ, मगर, नेवार, तामाङ, शेर्पा आदिको बसोबास रहेको यस जिल्लाका बासिन्दाको प्रमुख पेशा कृषि नै हो । कफी खेतीलाई आमदानीको राम्रो स्रोत हुनसक्छ भन्ने मनसायले डेनिडाको सहयोगमा क्धष्कक बाट संचालित कफी प्रबद्र्धन कार्यक्रमबाट कफी तथा कफी उत्पादक कृषि सहकारी संस्था र जिल्ला संघ, केन्द्रीय संघ गठन भएको हो । २०६२ सालमा गठित ११ वटा प्रारम्भिक सहकारी संस्थाहरु र हाल २०७० सालमा थप दुई वटा प्रारम्भिक संस्थाहरु समेत गरी १३ वटा प्रारम्भिक संस्थाहरु आबद्ध रहेका छन् । यो जिल्लाको चिसो हावापानी एवम् यस क्षेत्रको उपयुक्त भौगोलिक वातावरणले गर्दा गुणस्तरीय एवम् उत्कृष्ट स्वादको कफी प्रशस्त मात्रामा उत्पादन हुन सक्दछ । समुायमा ...